Saltar a continguts

Centre Bahá'í de Barcelona

Navegació

Menú principal

ELS BAHÁ'ÍS A BARCELONA

BREU RESSENYA HISTÒRICA DE LA FE BAHÁ'Í A BARCELONA

La comunitat bahá'í de Barcelona està inscrita en el Registre d'Entitats Religioses del Ministeri de Justícia amb el nº 499 SG i la seva seu es troba actualment al Carrer de Galileu 336, d'aquesta ciutat.

Barcelona va conèixer l'existència de la religió bahá'í almenys des de l'any 1850, quan un diari local, El Barcelonés, va publicar la notícia de l'execució d' El Báb a Tabriz. Des de llavors i fins a principis del segle XX altres periòdics locals com el Diari de Barcelona, El Diluvi, La Vanguardia o La Veu de Catalunya van continuar publicant notícies sobre els bahá'ís, relacionades, en la majoria dels casos, amb les persecucions a les quals estava sotmesa la comunitat bahá'í de Pèrsia.

 

En les primeres dècades del segle XX alguns bahá'ís foranis van visitar Barcelona encara que cap d'ells va arribar a establir-se a la ciutat. Especialment significatives van ser les visites de l'eminent pintor nord-americà Mark Tobey (1925), l'arquitecte Charles Mason Remey, l'enginyera Beatrice Irwin, la qual va arribar a Barcelona per dirigir la instal·lació luminotècnica d'alguns dels monuments de l'Exposició Internacional de 1929, (entre ells la monumental font de Montjuïc), i, sobretot, la visita a la Ciutat Comtal de la Reina María de Romania aquest mateix any dins d'una perllongada gira per tota Espanya.

La Fe bahá'í va poder establir-se de forma definitiva a Barcelona l'any 1949 quan va acceptar la Fe bahá'í el Sr. Luis Ortuño després de conèixer-la a través d'una familiar de Madrid, qui al seu torn mesos abans també havia acceptat els ensenyaments de Bahá'u'lláh. Ell va ser el primer bahá'í de la ciutat. El 20 d'abril d'aquest mateix any es va formar la primera Assemblea Espiritual Local dels Bahá'ís de Barcelona (l'òrgan de govern local de la comunitat bahá'í) que des de llavors ha continuat constituint-se anualment sense interrupció.

 

Primera Assemblea Espiritual Local dels Bahá'ís de Barcelona

Al 1954 la comunitat bahá'í de Barcelona va tenir l'oportunitat de celebrar per primera vegada la festivitat de l'any nou bahá'í (21 de març). La celebració es va dur a terme en el primer Centre Local Bahá'í de Barcelona que per aquell temps estava situat al carrer Major de Gràcia. Uns dies més tard, l'emissora de Ràdio Barcelona va ser la primera a Espanya a esmentar als bahá'ís en una retrasmissió radiofònica.

A l'agost de 1954 es va celebrar a Barcelona la Tercera Conferència Bahá'í Ibèrica. Als darrers dies de la Conferència, la Brigada Social de la Policia va dirigir una batuda contra els assistents a la trobada detenint a gran nombre d'ells. Tots serien posats en llibertat poques hores després.

 

Anunci de la Setmana Cultural

A partir de 1967, quan es va promulgar la primera Llei de Llibertat Religiosa i la Comunitat Bahá'í d'Espanya va ser reconeguda legalment, els bahá'ís de Barcelona van tenir l'oportunitat d'involucrar-se molt més obertament en la vida de la societat. El 1971, per exemple, la comunitat bahá'í de Barcelona va commemorar públicament el Dia dels Drets Humans, un acte poc comú a l'Espanya de llavors. En tots aquests anys ha patrocinat gran quantitat de conferències, tallers, actes interreligiosos, concerts, exposicions, danses, ... i ha col·laborat en multitud d'activitats interreligioses (Parlaments de les Religions, pregàries multiconfesionals, grups de diàleg, jornades....) i cíviques (mostres d'entitats, fires de districtes, activitats per a nens, presentacions de llibres, col·laboració amb actes municipals,....)
 

Sant Jordi 2011

Entre algunes d'aquestes activitats i esdeveniments rellevants del quefer de la comunitat bahá'í de Barcelona cal destacar les següents:

1965. Inauguració de la seva nova seu al carrer Muntaner, que es va convertir en punt neuràlgic de les comunitats bahá'ís catalanes de l'època.

1977-1978. Organització de sengles Setmanes Culturals bahá'ís amb el patrocini de l'Ajuntament de la ciutat.

1988. La comunitat bahá'í de Barcelona va participar per primera vegada a la Fira de Llibres de Barcelona amb un stand de l'Editorial Bahá'í d'Espanya. Aquesta participació va continuar fins a l'any 2002.
L'Associació d'Estudis Bahá'ís d'Espanya va celebrar a Barcelona la seva primera Conferència Anual amb l'assistència de nombrosos intel·lectuals de Catalunya.

1992. Es celebren per tota Catalunya una cinquantena d'actes públics amb motiu de la commemoració del centenari de la mort de Bahá'u'lláh. Aquesta commemoració culmina en un Congrés Bahá'í de Catalunya amb la participació de representants de la Generalitat, de l'Ajuntament de Barcelona i de destacats intel·lectuals. polítics i periodistes.

1993. Es registra a la Universitat de Barcelona el primer Club Bahá'í d'Estudiants Universitaris, primer club bahá'í d'aquest tipus a Espanya.

1994. Barcelona és punt de trobada, a la Universitat Autònoma de Bellaterra, d'una de les 5 conferències europees de joventut bahá'í amb la participació de més de 1000 joves de tot el Continent.

Creació de l'Associació de Dones Bahá'ís de Barcelona, (inscrita amb el nº 17515 de la secció 1ª del Registre de Barcelona) que treballa per la igualtat de drets i l'educació de les famílies en aquest principi.

1995. Creació de l'Oficina d'Informació Bahá'í de Catalunya, amb seu al Centre Bahá'í de Barcelona.

1998. Actuació a la Sala Wintherthur del cor internacional i multicultural bahá'í Voices of Bahá en benefici d'ACSAR , amb el patrocini de l'Ajuntament.

1998. La comunitat bahá'í és present a la Mostra d'activitats antiracistes de les entitats de Barcelona al Claustre de Santa Anna, i les seves activitats es veuen reflectides en una petit llibre de presentació publicat per la Regidoria de Drets Civils amb motiu de l'Any Europeu contra el Racisme.

1999. Membres de la comunitat bahá'í participen des d'aquesta data en diferents grups de diàleg interreligiós promoguts per l'AUDIR (Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós).
La comunitat bahá'í de Barcelona participa cada any en les pregàries interreligioses organitzades per l'AUDIR amb motiu del Dia Internacional contra la SIDA.

1999. Segon Congrés Bahá'í de Catalunya celebrat amb motiu del 50 aniversari de la Comunitat Bahá'í a Catalunya, a la Sala Wintherthur.

2001. Es realitza al Centre Bahá'i de Barcelona la primera pregària interreligiosa amb motiu del Dia Internacional de la Dona, organitzada pel Centre UNESCO de Catalunya

2001. Organització d'un concert benèfic a favor de dos projectes en pro de dones a Índia (Vicente Ferrer i el projecte Barli Vocational Institute for Rural Women) amb el cor Voices of Bahá i l'orquestra de Slovaquia el dia 30 de juny 2001 a l'Auditori de Barcelona amb el patrocini de la Diputació, la Generalitat i la Regidoria de Drets Civils de l'Ajuntament de Barcelona.

2003. La comunitat bahá'í de Barcelona participa a l'acte inaugural del Centre Interreligiós de l'Ajuntament de Barcelona situat a la Gran Via de les Corts Catalanes, 958, i fa lliurament de llibres i material divers per a la biblioteca d'aquest Centre.
Amb l'ocasió dels X Jocs Mundials de Policies i Bombers celebrats a Barcelona, els bahá'ís participen a l'acte interreligiós organitzat a la Plaça Nova, davant la Catedral.

2004. La comunitat bahá'í participa activament al IV Parlament Mundial de les Religions que es celebra del 7 al 13 de juliol en el marc del Fòrum Universal de les Cultures. En col·laboració amb diferents comunitats bahá'ís de Catalunya, s'organitzen cada dia els programes Les nits del Centre Bahá'í per tal d'atendre als visitants de dins i fora del país.

2004. Signatura d'un conveni de col·laboració entre la Generalitat de Catalunya i la Comunitat Local Bahà'í de Barcelona, al Palau de la Generalitat.

2005. La comunitat bahá'í participa en la I Conferència de Representants de Religions a Catalunya, convocada pel Grup de Treball Estable de Religions, sobre el tema "La religió com un element d'integració social".

2006. Compareixença de representants de la comunitat bahá'í de Barcelona davant la Comissió d'Actuacions Exteriors, Cooperació i Solidaritat del Parlament de Catalunya per informar sobre la situació dels bahá'ís a l'lran.

2007. El Vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, i la Directora General d'Afers Religiosos, Montserrat Coll, renoven el conveni de cooperació amb la comunitat bahá'í de Barcelona, en representació de tots els bahá'ís de Catalunya.

2011. Presentació a la Llibrería Bertan del llibre La dona que llegia massa, publicat per Aliança Editorial, sobre la vida d'una de les primeres dones bahá'is a l'Iran

 

© Centre Bahá'í de Barcelona - (Les Corts) - Tel. 934399029 - bahaisdebarcelona@gmail.com